Teletekst u Bosni i Hercegovini – Praćenje rezultata

Prije ere široko dostupnog interneta i pametnih telefona putem kojih se sve informacije lako i brzo prenose, teletekst je bio glavni izvor vijesti, bilo da se radi o najvažnijim događajima, TV programu ili rezultatima utakmica uživo širom svijeta. Nekada neophodna u svim kladionicama na Balkanu, za mnoge je i dalje glavni izvor informacija.

Upoznat ćemo vas sa teletekstom, pokazati kako se upotrebljava i saznati da li se i gdje još uvijek koristi u BiH.

Top Lista Sportskih Kladionica - Spisak Bosanske i Strane Kladionice 2024

# Кladionica Bonus* Min. opklada Mobile Rejting Posjeti
1
MaxBet
5.0
Bonus:
Paket dobrodošlice
Min. opklada:
Mobile:
5.0
Posjetite sada MaxBet recenzija
2
22Bet
5.0
Bonus:
250 BAM
Min. opklada:
0.4 BAM
Mobile:
5.0
Posjetite sada 22Bet recenzija
3
1xBet
5.0
Bonus:
200 BAM
Min. opklada:
0.4 BAM
Mobile:
5.0
Posjetite sada 1xBet recenzija
4
20Bet
4.5
Bonus:
100 €
Min. opklada:
10 €
Mobile:
4.5
Posjetite sada 20Bet recenzija
5
bet365
4.5
Bonus:
25 €
Min. opklada:
0.2 €
Mobile:
4.5
Posjetite sada bet365 recenzija

*Dostupno samo novim korisnicima. Uplatite prvi depozit od najmanje 25 € i iskoristite ovu ponudu u roku od 30 dana od dana ragistracije, kako bi mogli da se kvalifikujete za dobijanje ovog depozitnog bonusa u visini od 100% do 25 €. Kada zatražite svoj bonus, isti se automatski prebacuje na vaš račun i ne može se podizati dok ne ispunite uslove i pravila korišćenja istog.

*Uvjeti korištenja primjenjuju se 18+

Šta je Teletekst

Teletekst

Teletekst je sistem povezanih kodiranih stranica koje se prenose televizijskim signalom. Dostupan je na televizorima koji podržavaju ovu uslugu. Predstavljen je svijetu u junu 1980. godine.

Emitovani teletekst, što je njegov tačan naziv, je standard za prikazivanje teksta i rudimentarne grafike na odgovarajuće opremljenim televizorima. Teletekst šalje podatke u emitovanom signalu, skrivene u nevidljivom području vertikalnog zatamnjenog intervala na vrhu i dnu ekrana. Dekoder teleteksta u televizoru čuva ove informacije kao niz "stranica", od kojih je svakoj dodeljen broj. Korisnik može prikazati odabrane stranice koristeći svoj daljinski upravljač.

U širem smislu, može se smatrati čak i videotekstom, sistemom za isporuku informacija korisniku u kompjuterskom formatu, koji se obično prikazuje na televiziji ili nekom sličnom terminalu, ali je ta oznaka obično rezervirana za sisteme koji pružaju dvosmjerne komunikacije.

Koja je svrha Teleteksta?

Teletekst koriste TV stanice za prenošenje informacija korisnicima. Često su to kratke najnovije vijesti, raspored TV programa, ali to mogu biti i zabavni sadržaji, poput kvizova znanja, recepata ili sportskih rezultata, svi ovi sadržaji se mogu naći na stranicama. Upravo su sportski rezultati, a posebno oni koji se prate uživo, doveli do nevjerovatne popularnosti teleteksta među općom populacijom.

Sve vodeće svjetske i evropske TV stanice imaju ponudu teleteksta i njegovog sadržaja koji se sastoji od praćenja kursa, aktuelnih i berzanskih vijesti preko vremenske prognoze do praćenja titlova i emisija na različitim jezicima.

Teletekst i sportsko klađenje

Teletekst je najveću popularnost postigao u industriji sportskog klađenja, gde su milioni ljudi širom svijeta gledali u TV ekran i čekali da se stranica promeni, ili da počne da treperi rezultat, kao znak postignutog gola ili promene rezultata tog meča.

U vrijeme kada interneta nije bilo, ili ga nije bilo posvuda, kada je bilo nezamislivo da wi-fi bude dostupan na ulici i besplatan, fudbalski teletext je bio jedini izvor informacija o rezultatima sportskih utakmica a televizije i kladioničarske stranice su ujedinile čitavu ponudu klađenja na jednom mjestu i prikazane promjene u realnom vremenu.

Iz tog razloga je fudbalski teletekst doživio planetarnu popularnost u industriji sportskog klađenja. Svaka kladionica je imala nekoliko velikih televizora koji su cijelo vrijeme pratili rezultate u raznim sportovima iz dnevne ponude, a igrači su ih pomno pratili.

Zašto je teletekst i danas u upotrebi?

Iako je ova tehnologija zastarjela i prilično spora za današnje razumijevanje informacija, teletekst još uvijek opstaje i koristi se i danas na nekim TV stanicama, a neke kladionice još uvijek na njemu imaju svoju ponudu i prate rezultate.

Možete to nazvati nostalgijom, teškom promjenom navika ili čak neprihvatanjem novih tehnologija, ali teletekst i dalje ima svoje korisnike, uglavnom starije populacije koji su navikli da se informišu na ovaj način i prate promene rezultata i opklade iz kladionica.

Pored ovih funkcija, i dalje postoje praktični servisi titlova sa prevodom na različite jezike ili kao pomoćno sredstvo za praćenje programa za osobe sa oštećenjem sluha, pa je opravdanje za njegovo postojanje višestruko.

Kako se upotrebljava teletext?

Da biste koristili teletekst, ova opcija mora biti dostupna na TV-u koji posjedujete, a daljinski upravljač ima opciju da je aktivira posebnom komandom. Postoje označene tipke koje aktiviraju ovu funkciju i obično su jasno naznačene. Pokretanjem ove usluge prikazuje se početna stranica teleteksta, označena brojem 100. U rasponu od te stranice do 899, nalazi se kompletan sadržaj ponude teleteksta na tom kanalu.

Upisivanjem brojeva možete "surfati" po stranicama teleteksta, a za brze prečice postoje 4 dugmeta različitih boja koje vas vode do označenih stranica. Postoji i mogućnost uključivanja teleteksta paralelno sa TV programom u pozadini. Navigacija je jednostavna i daje vam mogućnost brzog i glatkog prelaska sa gledanja televizije na sadržaj stranica teleteksta koje želite da čitate.

Koje kladionice još uvijek koriste teletekst?

Teletekst Premier sportske kladionice

Ranije smo spomenuli šta teletekst znači i predstavlja, te da je iz današnje perspektive realno zastarjeli proizvod, pogotovo ako se ima u vidu da je televizija potpuno digitalizirana, ali veliki broj sportskih kladionica još uvijek koristi teletekst i ima ga u svojoj ponudi. U BiH, kao i na cijelom Balkanu, veliki broj sportskih kladionica još uvijek koristi ovaj vid praćenja ponuda i rezultata, a koriste ga, na primjer, sportske kladionice Meridian, Mozzart kladionice, Astra sportske kladionice, Premier sportske kladionice i mnoge druge.

Na primjer, ako želite da pristupite teletekst stranici sportske kladionice Premier, onda to možete učiniti na kanalima RTRS ili neke druge TV kompanije načijem je teletekstu on postavljen. Na ovim TV stanicama teletekst ove kladionice se nalazi od broja 659 do broja 673. S druge strane, sportska kladionica Mozzart, na primjer, osim nogometnog teleteksta na televizijskim ekranima, isto ima i na svojoj web stranici, što izgleda vrlo zanimljivo. Dakle, ako ste ljubitelj vintage stvari, onda rezultate uživo možete pratiti na fudbalskom teletekstu ove kladionice.

Ako želite da vidite trenutne rezultate današnjih fudbalskih utakmica u toku, unesite direktno broj 661 i otvoriće vam se ova stranica ove kladionice. Stranica teletext 661 predstaviće pregled uživo utakmica. Ukoliko, pak, namjeravate provjeriti koji su najigraniji parovi ove kladionice, otvorite teletext 665 stranicu i na ekranu će se pojaviti lista sa ovim parovima, tipovima, kvotama i šiframa po kojima ih možete pronači i odigrati u samoj kladionici. Stranica teletexta 665 izlistava najpopularnije parove koji su u kladionici Premier odigrani.

I druge kladionice imaju sličan sadržaj na svojim stranicama teleteksta, isprobajte jednu od njih.

Od revolucije do nostalgije - Priča duga skoro pola veka

Teletekst je kreirao u Ujedinjenom Kraljevstvu ranih 1970-ih John Adams, Philipsov vodeći dizajner za video displej jedinice. Javne informativne usluge teleteksta uveli su glavni emiteri u Velikoj Britaniji, počevši od BBC-jevog Ceefax servisa 1974. godine. Nudio je niz tekstualnih informacija, obično uključujući vijesti, vremensku prognozu i TV raspored.

Takođe, informacije o straničnim podnaslovima (ili titlovima) su prenete koristeći isti sistem. Slični sistemi su naknadno uvedeni od strane drugih televizijskih emitera u Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Evropi u narednim godinama.

Ovaj servis je doživio najveću popularnost sa sve većom popularnošću kladionica i željom igrača da u realnom vremenu saznaju promjene u rezultatima svih utakmica u svijetu. Milioni su sjedili zureći u televizore, čekajući da neki od rezultata zatrepere i donesu im željene pobjede i zarade u kladionicama.

Danas, iako zastario - uglavnom zbog dostupnosti brzog interneta i informacija o njemu, teletekst opstaje sa svojim starim korisnicima, staromodnim kladionicama koje današnjim igračima nikada nisu mogle vjerno prenijeti koliko je nekada bilo važno pratiti teletekst i informacije sa njega.

Često postavljena pitanja?

Teletekst je dostupan samo za evropske analogne TV sisteme i predstavlja višebojni tekstualni informacioni servis zasnovan na TV-u sa više stranica i načinom pretraživanja. Sadrži informacije kao što su vremenska prognoza, vijesti, informacije o saobraćaju itd...
Ako vaš televizor podržava teletekst, pritisnite dugme TTX ili "Teletekst" na njemu i otvoriće vam se glavna stranica 100 sa sadržajem svih bitnijih tema na njemu. brojevima ili pomoćnim dugmadima u boji na daljinskom upravljaču možete navigirati kroz njegov meni.
Ne, ova usluga je potpuno besplatna, bez dodatnih troškova za pretraživanje i upotrebu teleteksta.
Najbolje stranice za klađenje
22Bet
Bonus: 250 BAM
5.0
22Bet recenzija

*Uvjeti korištenja primjenjuju se 18+

1xBet
Bonus: 200 BAM
5.0
1xBet recenzija

*Uvjeti korištenja primjenjuju se 18+

20Bet
Bonus: 100 €
5.0
20Bet recenzija

*Uvjeti korištenja primjenjuju se 18+

open
Top